Wednesday, 15 May 2013

Takku Sangka Takku Duga !


Music? yup music adalah satu hiburan yang dapat menenangkan hati yang tengah kacau bilau..tapi kadang-kadang boleh merosakkan jiwa yang dah dikacau lagi dibilau kan :)

Lagu music apa yang diminati? hoho~ jujur najah adalah seseorang yang sangat mencintai dunia music ni.Mungkin sebab pernah berkecimpung *acewah berkecimpung kauu..haha dalam dunia seni time sekolah menengah dulu (alah,wakil sekolah nasyid je pun) tapi still ada kaitan kan?

Mungkin jugak bagi orang lain music ni melalaikan dan sebagainya.Tapi itu hak dan pendapat dia,so saya hormat! 

tapi,

bagi najah pulak sebaliknya.. yup Al-Quran still no.1 untuk dicari bila kita sedih atau gembira.But after that, najah akan dengar lagu.Especially time sedih la,pastu dengan sengaja menambahkan lagi kesedihan dengan dengar lagu yang feeling-feeling bagai.Pastu mula la over-over nangis.haha

btw,nasyid still pilihan yang pertama untuk didengar ! tapiii *entry kali ni banyak benauu tapi nye... ingin ditegaskan juga bahawa lagu-lagu jiwang karat,kapak,haprak semua tu jugak adalah pilihan hati ini.

Tak tau la pasal apa teman ni minat benau dengar lagu jiwang versi karat marat tu.Seriusly,maybe sebab my abah and ummi selalu dengar..and mesej-mesej nye pun major sedih-sedih je huhu and for me lagu jiwang versi ni lagi 'sedap didengar' dengan rentak nye yang ikut hati and penyanyinya betul-betul menjiwai lirik tu berbanding lagu-lagu ntah apa-apa sekarang ni.. yang buat 'sakit telinga' rock over sangat! 

opsss..maaf jika anda tak suka pandangan saya.just my opinion je !

----------

Bila dengar je lagu versi ni kompom terus teringat dekat sahabat saya dulu dekat sekolah menengah.Walaupun dia 'ustazah' ,'naqibah' and macam-macam lagi.Ianya tidak menghalang kami untuk meminati lagu seperti ini.

Dialah geng saya karoke dalam kelas*kalau tak ada lelaki, time tengah study tengah-tengah malam,time tengah basuh baju,time kemas loker,time bancuh air,time duty gotong royong asrama and macam-macam time lagi.sampaikan hadiah birthday saya pun dia bagi lirik lagu jiwang ni >.< Honestly rindu sangat dekat dia :'( rindu nak nyanyi dengan dia sampai orang sekeliling suruh stop! haha

hari tu time bw jumpa satu blog yang post lagu takku sangka takku duga by apit *penyanyi dari singapura tu.. seriusly tak pernah dengar lagu tu ! and first time dengar terus jatuh cinta kot! btw suka sangat lagu-lagu apit tu..cool habis la ku kata kat kau :D tambah jatuh cinta bila tengok video si kecik sepupu dino ni nyanyi..oh i'm falling in love, haha comel sangat budak ni disamping suasana yang super terbaik! tak pernah jumpa taman cenggitu *meriah sangat!


Hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam daripada Ubai B. Ka’ab:
“Sesungguhnya di antara syair itu ada yang memiliki hikmah (pelajaran).”

Namun terdapat hadis yang menjelaskan larangan sekiranya asyik dan disibukkan dengan bersyair.

 (Hadis Riwayat al-Bukhari, Shohih al-Bukhari:
Daripada Abi Hurairah radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata: Telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam: “Lebih baik salah seorang daripada kamu memenuhi perutnya dengan nanah sehingga rosak perutnya daripada ia penuhi dengan syair.” (Hadis Riwayat al-Bukhari Muslim)

last but not least , ada tak sesiapa kat sini yang minat lagu versi cenggini? kalau ada,cantekk.. boleh kita tukar-tukar ye idok? huh! kalau yang nak tukar lagu-lagu nasyid ke or lain-lain pun boleyh ^^ dialu-alukan :)

"Berhibur-berhibur jugak, jangan melampau batas syariat sudah"

peace yaw..










✿ Semoga Allah Redha Dengan Perkongsian Ini ✿

8 comments:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wan bknlah pakar muzik dan wan jg hny minat certain2 genre saja. Tapi lagu tu agak ok utk didengar...anyway,dari entry awk, wan tau awk seorg yg baik. Kekalkan mcm tuh yer.

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan. Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima Kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan. Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima Kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

Angah said...

bila sunyi selalu nyanyi sendiri

Emira Zaharin said...

Kite pon suka Apit hihihihi :P

Cik Yaya said...

salam..
yaya singgh dan folw sni.. =)

berhibur xsalah..asal jgn smpi leka dan melalaikan perkara wajib..kan ^_^

JUK DIN said...

salam..saya suka dengar lagu2 retro.. done follow here. tq.

fauzana zaini said...

seriously najah..lagu jiwang bnyk penghayatannya....aq kerw "geng" yg ko mksdkn time sekolah dulu tue....(hehe prasan nya...)...oh,by the way..lagu jiwng keparat nie mmg the best bile time sedih2 or stress... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...