Monday, 25 March 2013

4 ulama' pergi dalam seminggu :'(innalillahi wa innailaihirajiun ~ Al Fatihah. 4 permata ilmuan Islam pergi meninggalkan kita. .
Allahu Allah !!! Musibah buat ummah bila kita kehilangan empat permata ilmuan agama yang membimbing ummah hanya dalam masa seminggu.


1. Sheikh Dr. Sa'id Ramadhan al Bouti (Ulama besar Syria )
2. Tuan Guru Haji Ali ( Ulama' Kedah )
3. Sheikh Mohamad Abdullah ( Ketua Dewan Ulama PAS Kedah )

4. Sheikh Dr Muhammad Uthman el Muhammady ( Ulama besar Malaysia)


Dukacita dimaklumkan bahawa ulama'-ulama' besar ini telah pulang ke Rahmatullah, kembali ke pangkuan kekasihnya.. 25.03.2013 tarikh ini menjadi bukti kepulangan mereka..

Semoga Allahyarham di tempatkan di kalangan para Solihin. Amin


Bila mendengar berita ini saya terus teringat akan hadis ini :

إِنَّ اللهَ لَا يَقْبِضُ الْعِلْمَ اِنْتِزَاعًا يَنْتَزِعُهُ مِنَ النَّاسِ وَلَكِنْ يَقْبِضُ الْعِلْمَ بِقَبْضِ الْعُلَمَاءِ حَتَّى إِذَا لَمْ يَتْرُكْ عَالِمًا اِتَّخَذَ النَّاسُ رُؤُسًا جُهَّالًا فُسُئِلُوْا فَأَفْتَوْا بِغَيْرِ عِلْمٍ فَضَلُّوْا وَأَضَلُّوْا

"Sesungguhnya Allah tidak mengangkat ilmu dengan sekali mencabutnya dari manusia.Akan tetapi Allah mencabut ilmu dengan mematikan para ulama' sehingga apabila Allah tidak menyisakan lagi seorang ulama' pun,maka manusia pun mengangkat pemimpin-pemimpin yang jahil.Mereka (yakni pemimpin-pemimpin tersebut)ditanyai ,lalu mereka pun memberikan fatwa tanpa ilmu.Akhirnya mereka sesat dan menyesatkan (manusia)." hadis riwayat Bukhari dan Muslim

Seorang demi seorang ulama' telah pergi meninggalkan kita..inilah salah satu petanda akhir zaman.. :'(


✿ Semoga Allah Redha Dengan Perkongsian Ini ✿

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...