Friday, 29 March 2013

Dilema Pelajar Lepasan SPM :)


Manusia..
Memang lumrah kita sebagai manusia dan  HambaNya untuk seringkali mengeluh dan tidak berpuas hati dengan apa yang kita perolehi dalam hidup ini.Ada sahaja perkara yang membuatkan kita merasa tidak cukup atau erti kata lain tidak bersyukur.Mungkin bagi kita ada yang lebih TERbaik dari apa yang ada sekarang,tapi lupakah kita bahawa ALLAH pasti memberi yang TERBAIK buat hambaNya?dan DIA adalah sebaik-baik pemberi.

Sebenarnya entry kali ni memang khas untuk adik-adik lepasan SPM 2012 yang baru lepas dapat result and tengah pening-pening lalat untuk apply and tunggu result upu,dilema oh dilema! huehue terutamanya untuk adik Insyirah yang comel lagi cantik *kami kenal mula-mula di YM kemudian kami sambung hubungan di facebook..eh hubungan yang halalan toyiba tauu, jangan duk fikir lain ye :D walaupun just kenal di alam maya ni,tapi kami rapat..alhamdulillah,sayang adik ni.maybe sebab dia selalu kongsi masalah dengan najah and tanya pendapat najah about something,and macam-macam lagi :') persahabatn tidak mengenal usia kan? so sweet..ngehngeh :p

btw kembali kepada tajuk atas,jauh benor terpesongnye..hehe okay ! adik-adik semua dengar ye akak najah nak cakap sikit je.kite nak campak dekat awop-awop semua semangat nih.sambuttt :p


najah faham and cuba untuk tersangat faham apa yang awop semua rasa sebab baru setahun lepas je berpengalaman berada ditempat awop semua,perasaan masa exam SPM,after SPM,Time sehari before result keluar,Time ambil result,After ambil result,kepeningan and kebosanan menunggu result upu and after+++++ so tak jauh mana beza zaman kita pun,right? najah faham yang sekarang mesti dalam dilema untuk tentukan mana lah nak sambung kan?percayalah perkara ni normal and terjadi pada semua orang lepasan spm..jangan bimbang rezki sentiasa ada :) cuma tiap orang lain-lain.

yang penting+important*sama je kan maknanya?hee okay abaikan itu masalah bahasa sahaja ! yang penting korang kena YAKIN+YAKIN+DOA+TAWAKAL bahawa apa yang korang dapat (result) and apa yang bakal korang dapat (tempat sambung belajar) adalah yang TERBAIKK yang mana telah diaturkan untuk korang.Percayalah Allah pasti meletakkan kita pada posisi itu bersebab.macam kita selalu dengar pasti ada hikmah disebalik tiap yang berlaku :') 

Mungkin korang tak rasa sekarang,memang tak kan rasa pun.Tapi nanti lama-lama korang akan rasa some feel yang buat kita bersyukur sangat dengan apa yang kita dapat.Insyaa Allah,jika korang betul-betul meletakkan Allah dihati dan serahkan semuanya pada DIA,percayalah korang akan rasa bahagia walau apa pun yang diberi olehNYA.Kadang-kadang kita bukan tolak takdir pun,cuma kita rasa kecewa bila tak dapat apa yang kita nak.betul tak?itu perasaan yang normal bagi najah,sebab najah pun pernah rasa benda yang sama jugak tapi kita perlu berbalik padaNya.


"Siapa kita ingin menolak takdir Allah,jika sememangnya dugaan serta Ujian itu diberikan kepada kita untuk menguji kita?siapa kita?Allah uji supaya kita terus berjuang dan memohon padaNYA.Allah tidak akan menguji hambaNya diluar kemampuan hamba itu."

"Pastinya ada jalan pada setiap kesulitan,Insyaa Allah,ada jalan juga hikmahnya.Muncul pelangi selepas hujan.Percayalah,keep on being strong, and keep on praying."


Dilema oh dilema~ sobsob..btw good luck ye untuk korang,moga dapat apa yang diimpikan..banyakkan doa tauu..insyaa Allah,Allah kan Maha Mendengar :')


*entry special untuk adik-adik yang dapat UM is coming soon.. tapi after result upu keluar la kan..huhu
'YAKIN ada Nasrullah' kata-kata yang tak mungkin najah lupa ! inilah kata-kata yang diberikan oleh kak intan saat najah rasa down and putus asa tapi ada semangat baru datang bila dengar kata-kata ini.Ringkas+padat+berkhasiat*eh termasukkah?hehe



"Don't be sad.Indeed,Allah is with us"


bear this in mind dear self.










✿ Semoga Allah Redha Dengan Perkongsian Ini ✿

3 comments:

aku hanya manusia biasa said...

assalamualaikum..akak :)
jazakumullah hu khairan,akak,sebab bg saya dorongan dan pimpinan..
akak..saya pun ada amik um dlm borang upu...mudah-mudahan saya dpt disana..
semoga Allah permudahkan urusan kite semua yer.. ukhwah fillah abadan abada ;)

spontaneous_gurlz said...

as salam,kak najah :')
thanks for this beutiful,supportive entry. Have been in dilemma for quite some times after spm's result was released. Doakan saya ya,kak. And may Allah bless u always :)

NaJaH RaZaK said...

waalaikumussalam..alhamdulillah..tahniah ye korang.. :) nnt dpt mane2 jgn lupa rojer2 dgn akak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...