Tuesday, 29 January 2013

Please Jangan Lupakan Mereka!


assalamualaikum..alhamdulillah bersyukur dengan apa yang dapat kita jalani pada hari ini..waktu kelas ulum quran and bi tadi hati memang terdetik nak update blog tentang ibu bapa..so after kelas bi dengan pantasnya tangan cari laptop and laju-laju taip..hari ini dah dua orang pensyarah cerita and motivate tentang ibu bapa..belum campur kami kat bilik ni yang tiap-tiap hari cerita tentang family..wuarghhh hati rasa rindu sangat umi and abah..

serius..hati sangat tersentap dengan nasihat+teguran ustaz najib kepada lelaki dan perempuan bahawa "bila" anda dah berkahwin JANGAN lupa pada ibu ayah anda semua!terutama lelaki..bila kahwin pastikan IBU anda tetap NOMBOR SATU..dan si isteri jangan lah dengan mak mertua pun nak jelouse sangat!hee~ayat tu memang kelakar..ye la,dengan mak mertua pun jelouse erk?kalau saya lebih suka si suami lebihkan ibunya dari kita*isterinya..wahhh gaya cakap macam ada pengalaman je..actually,tidak ye tuan puan sekalian..ini just pegangan saya berdasarkan hadis di entry ini IBUMU! so sebab tu saya cakap macam tu..tiap orang ada pandangan masing-masing kan?


contoh situasi yang ustaz bagi tadi macam kalau dalam kereta ada suami isteri and ibu suami tu..siapa perlu duduk depan?driver tu tak perlu lah cakap..of course la si suami..tapi sebelah tu perlu ibunya atau isterinya?wahhh kami pun terpusing-pusing anak mata nak menjawab..huhu btw kami sangat berfikir panjang dan setuju dengan ustaz bahawa ibu si suami lebih layak duduk didepan.. :) 

Lagi satu time kelas bi..teacher hanunah sentuh tentang kejayaan seorang anak sukar diperolehi jika tidak menghormati ibu bapanya..especially ibu dia..mungkin ada yang cakap..ala result saya tak terjejas pun walaupun saya melawan cakap ibu saya..fine! but tengok time u all nak cari kerja nanti..senang dapat or tak?ingat terguris hati seorang ibu kerana sikap perbuatan kita..siaplah kita berhadapan pembalasannya!*peringatan untuk diri jua..


mungkin kita rasa kita tak ada buat apa-apa kesalahan pada parents kita..TAPI! kita jangan lupa,kita 'manusia' yang mana tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan..akui lah statement itu..mungkin ada perkara yang kita lakukan yang telah melukakan hati mereka yang selama ini telah banyak berkorban untuk kita..mereka yang lebih banyak menjaga kepentingan perasaan kita dari kepentingan perasaan mereka..kan?perhatikan sekecil-kecil perkara pun agar kita betul-betul pasti yang mereka tidak terasa hati dengan kita...so sama-sama kita muhasabah bersama ye.. ^_^


Ya Allah, jadikan hati kami sayang dan berterima kasih kepada ibubapa, dan jadikan kami sayang dan setia kepada anak kami ketika kami menjadi ibubapa" 
--------------------------------------------------------------------------------
berterima kasih kepada umi dan abah yang dah banyak berkorban dalam membesarkan aku =')









✿ Semoga Allah Redha Dengan Perkongsian Ini ✿

2 comments:

Angah said...

aduh...terus teringat mam ngan abah dikampung

NaJaH RaZaK said...

Sama lah org disini.. :')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...