Monday, 18 February 2013

Moga Istiqamah Sahabat!


Assalamualaikum.. hee~ akhirnya tangan ni nak jugak buat entry walaupun dah tekad semalam adalah last entry..tapi hati ni betul-betul terusik selagi tak buat entry ni ..hee~entry ni ditujukan khas buat chik anis halidi..sahabat time di maahad al-mizan and insyaa Allah till jannah..

dah hampir 2 minggu dia berniqab baru saya dapat tahu :'( tapi saya sangat happy dan bersyukur atas perubahan dia :D  i'm proud with you anis :')


 ingatlah sahabat:

Muslimat yang memilih untuk menutup wajah mereka agar dirinya lebih terpelihara dari fitnah dunia, akan dikurniakan Allah akan suatu nikmat kehidupan dunia yang tidak dirasai oleh sesiapa yang tidak memakainya.

” Saya rasa lebih tenang dan selesa “

” Alhamdulillah..rasa terjaga apabila bergaul dengan manusia “

Selesa, tenang dan bahagia itu letaknya di HATI.

Manusia yang memilih untuk mendekati Allah dengan wasilah-wasilah kebaikan, umpama mereka menempah kebahagiaan khusus dengan Allah. Dan Allah berikan kebahagiaan itu khusus ke dalam hati-hati mereka.

Nampak kolot, tapi hati damai.

Nampak ‘mudah dibuli’ tetapi mendapat penuh penghormatan.

Nampak tak menarik, tapi menarik rahmat dari Tuhan.


BICARA NILAI

Benarlah, nilaian manusia tidak sama dengan nilaian Tuhan.

Sekeping kain itu hanya tinggal sekeping kain yang tiada nilai, kiranya dipakai bukan kerana Tuhan.

Dipakai kerana ikut-ikutan, atau kerana mahukan penghormatan.

Dipakai kerana mahu menjadi ustazah jadi-jadian, atau semata-mata menarik perhatian jejaka idaman.

Allah menilai hati, bukan sekeping kain.

Tetapi sekeping kain yang dipakai kerana Tuhan, impaknya sungguh agung melangkaui nilaian insan.

Justeru, keagungan dan nilai yang tinggi itu jangan dipersiakan.


"Memakainya biarlah bernilai ibadah"

sesungguhnya setiap perkara bermula dengan niat....jika baik niat kita...baiklah yang kita dapat...tetapi jika buruk niat kita...yang buruklah kita dapat...

#percayalah walaupun orang nampak kamu seolah-olah susah bila pakai purdah... (yela susah time makan..dan sebagainya) tetapi ia adalah 1 kepuasan dan kamu tak pernah rasa terbeban bila memakainya....betambah selesa dan tenang lgi ada lah kan?hehe..


"Sunnah itu menjaga kita..bukan menyusahkan kita :) "
Kekasih kita berpesan :Aku tinggalkan kepada kamu sua perkara,kamu tidak akan sesat selagi mana kamu berpegang dengan kedua-duanya,iaitu Kita Allah(Al-Quran) dan sunnah rasulullah SAW.


"Practise make perfect..moga istiqamah sahabat, trust me that the decision you make is the best choice"

Alhamdulillah,sejuk mata memandang dengan imej terbarumu niesa'..mabruk a'laiki :)
istiqamah ye sayang,kuatkan hati menerima dugaan2 yang bakal datang yang pastinya jauh lebih mencabar :)


"Siapa kita dahulu bukanlah bererti siapa kita sekarang"











✿ Semoga Allah Redha Dengan Perkongsian Ini ✿

3 comments:

Ain Riz said...

tahniah utkk anis . smoga beliau tabah dgn fktr kliling ! kolot mate mnusia tapee , jngnn smpaii kolot jgak kat allah :) . mabruk alaik !

Angah said...

alhamdulillah, semoga istiqamah

islam ad-din said...

congrate kawan...
terharu aq dgor nyer....
~nana~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...